سلامت نیوز : با توجه به فرا رسیدن ماه محرم و برگزاری مراسم مذهبی و عزاداری در مساجد و تكایا و همچنین توزیع نذورات و غذا در این ایام، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكی توصیههایی را در این مورد یادآوری كرده است كه در زیر میآید.
با توجه به اینكه احتمال بروز بیماریهای مرتبط با غذا، به ویژه بیماریهای عفونی رودهای در مكانهایی كه به صورت دسته جمعی غذا تهیه و توزیع میكنند، بیشتر است، در صورت عدم رعایت ضوابط بهداشتی، مسمومیتهای غذایی نیز در این اماكن پخش خواهد شد. هرگونه پخت و پز باید در مكانهایی كه دارای شرایط بهداشتی است، صورت پذیرد.
كلیه افراد درگیر در توزیع آب، چای و غذا بایستی قبلا نسبت به دریافت كارت معاینه پزشكی (كه به صورت رایگان در اختیار آنها قرار میگیرد) اقدام نمایند و بهداشت فردی (مثل شستوشوی دستها قبل از طبخ غذا) را رعایت كنند. برای آب شرب، حتما از آب آشامیدنی سالم و تصفیه شده استفاده شود.
مواد غذایی اولیه برای تهیه غذا، حتما سالم بوده و ترجیحا مشمول بستهبندی مجاز باشند.
برای تهیه غذا از فرآوردههای دامی با كشتار مجاز یا بستهبندی شده مورد تایید این وزارت بهداشت و سازمان دامپزشكی استفاده شود.
از نمكهای بستهبندی یددار و تصفیه شده در تهیه و پخت غذا استفاده شود.
در صورت مصرف سبزی خوردن یا سالاد، نسبت به شستوشوی بهداشتی آنها اقدام شود. (هم با محلول ضد عفونی كننده و هم با مایع ظرفشویی شسته شوند.)
در صورت استفاده از ظروف یك بار مصرف در توزیع مواد غذایی گرم، از ظروف فوم دار مخصوص استفاده شود. توزیع آب، شربت یا شیر در بین دستههای عزاداری یا در مراسم، با لیوان یك بار مصرف صورت گیرد و از ورود لیوان و پارچ به داخل ظروفی كه آب و شربت داخل آن است، جلوگیری شود.
ظروف مورد استفاده در توزیع آب، چای و غذا، به طور مستمر شسته و گندزدایی شوند.
در هنگام توزیع غذا، افراد توزیع كننده از راه رفتن روی سفرهها خودداری كنند.
از قرار دادن غذای پخته شده برای مدت زمان طولانی (حداكثر دو ساعت) در دمای محیط خودداری شود و در صورت لزوم، مواد غذایی پخته شده در دمای زیر 40 درجه یا بالای 60 درجه سانتیگراد نگهداری شوند.
از نگهداری مواد غذایی خام و پخته در مجاورت هم و در داخل یك یخچال یا سردخانه خودداری شود.
ذبح و قربانی احشام در جلوی دستههای عزاداری یا در محل تكایا و مساجد، باید با هماهنگی سازمان دامپزشكی و در شرایط بهداشتی صورت گیرد و ذبح به گونهای صورت گیرد كه خونابه آنها پخش نشود.
تهیه و نصب وسایل اطفای حریق، به منظور كنترل و جلوگیری از آتش سوزیهای احتمالی در اماكن برگزاری مراسم ضروری است.
نسبت به جمع آوری زیرسیگاریها و نصب تابلوهای ممنوعیت استعمال دخانیات، به منظور عدم استعمال آن در تكایا و حسینیهها اقدام كنند.
وسایل و تجهیزات مشترك از جمله چادر نماز، حوله و غیره به منظور جلوگیری از بیماریهای واگیردار پوستی را جمع آوری كنند.