حيرت دانشمندان از گستردگي عواقب زمين شناسي زلزله ژاپن
خبرگزاري فارس: قدرت زلزله 11 مارس ژاپن و سونامي ناشي از آن تنها چيزي نيست كه دانشمندان را شگفت زده كرده است. عواقب اين زلزله براي پوسته زمين نيز يكي از معضلاتي است كه دانشمندان از آن شوكه شدهاند.
به گزارش خبرگزاري فارس، زلزله 9 ريشتري ژاپن و چهارمين زلزله قدرتمند ثبت شده در تاريخ همچنين منجر به تغييرات غيرمعمول، شديد و گستردهاي در پوسته زمين از طريق آبگونه سازي شده است.
زلزله در نزديكي سواحل، بنادر و رودخانهها ميتواند زمين خيس و ماسهاي را تكان دهد و به طور موقت آن را از جامد به مايع تبديل كند روندي كه به آبگونه سازي مشهور است. ماسه سنگين و صخرهها غرق ميشوند و آب و شن سبك تر به سطح زمين ميآيند. سطح زمين به آرامي تغيير ميكند.
آبگونه سازي ناشي از زلزله ژاپن در طول صدها مايل ميتواند احساس شود و حتي مهندسان با تجربهاي كه به ديدن مناطق فاجعه زده به طور مثال پس از زلزله شيلي و نيوزلند عادت كردهاند را شوكه كند.
در تحقيقات جديد اين سؤال مطرح شده كه آيا مقررات كنوني ساختمان سازي در ساير مناطق آسيب پذير مانند اروگون، واشنگتن و كاليفرنيا ميتواند در برابر اين آبگونه سازي شديد مقاومت كند.
اسكات اشفورد به لايو ساينس گفت: ما نمونههايي از آبگونه سازي پوسته زمين را به اين شدت ديده بوديم اما فاصله و گستره اين پديده در ژاپن به طرز نا معمولي شديد است.
در برخي مناطق كل سازه در حال غرق شدن در رسوب بوده است. تغييرات پوسته زمين لوله كشيها آب، فاضلاب و گاز را تخريب كرده و عملكردهاي بنيادين مورد نياز در منطقه را فلج كرده است. ما جاهايي را ديديم كه تا 1.2 متر هم نشست كرده بودند.
به نوشته مجله لايو ساينس مدت زمان 5 دقيقهاي زلزله ژاپن ميتواند كليد شدت آبگونه سازي بوده و ممكن است دانشمندان را مجبور كند تا تخمين آسيبهاي ناشي از آن را مورد بازبيني قرار دهند. اين پديده در پوستههاي جوانتر زمين ميتواند بسيار مهمتر باشد.
لايههاي جوان از نظر زمين شناسي آنهايي هستند كه در 10 هزار سال گذشته شكل گرفتهاند. براي مثال در اورگون اين مناطق شامل اكثر مناطق پايين شهر پورتلند، فرودگاه بينالمللي پورتلند، مناطق صنعتي نزديك به آنها ميشوند.